COVID-19

A COVID-19 járvány hatása az emlődaganatosok ellátására és az előrehaladott emlődaganattal élők helyzetére:
https://egeszseghid.hu/a-covid-19-jarvany-hatasa-az-emlorakosok-ellatasara-es-az-elorehaladott-emlorakkal-elok-helyzetere/ 

Magyarország - lelki támogatás a koronavírus időszakában - Segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a koronavírus krízise kapcsán ingyenesen segítséget nyújtanak online vagy telefonon keresztül.: https://pszi.hu/
Igénybevétel előtt ismerjük meg a segítség módját a tájékoztató oldalukon itt:
https://pszi.hu/probono_pszichologus/ 

Azonnali segítség esetén itt találunk segítő telefonszámokat: https://pszi.hu/probono_pszichologus/ 

Emberközpontú onko segítség a COVID időszakban, mobilon, díjmentesen  “A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” részéről!

weblink: http://www.rakellen.hu/hu/fooldal

A covid időszakban Onko-segítő várja hívását, ha kérdése, ellátási igénye van!

Alapítvány szakmai tanácsadója, 2018 őszétől onko-segítője Dr. Svastics Egon vállalta, hogy telefonon konzultációt tart, tanácsot ad, kérdésekre válaszol, amennyire lehetősége engedi konkrét “útbaigazítást” is ad, kinek, hova lehet fordulnia konkrét ellátásért. Felmerülő kérdéseikkel daganatos betegek, illetve hozzátartozóik számára Dr. Svastics Egon onkológus naponta 10-14 óra között a 06/30-921-6949 mobiltelefonon díjmentesen, valamint a Medicina Egészségközpont orvosai térítés ellenében szakszemélyzetet, ellátást tudnak adni (labor, kötözés, katétercsere, infúzióbekötés) az Életigenlők magazin olvasói számára 10%-os kedvezménnyel, a Budapest, XII. Budakeszi u. 36/c magánrendelőben (telefon: 06/1-510-0510)

“A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány és az Életigenlők magazin facebook oldalán küldött (privát üzenetben és nem kommentben), valamint a szervezet központi címére rakellen@rakellen.hu  email címre írt segítségkérést továbbítjuk Svastics doktor úr felé, aki belátható időn belül jelentkezni fog és segítséget nyújt. Életigenlők magazin Facebook oldala: https://www.facebook.com/rakellen.alapitvany/ 

Az Európai Rákbetegek Koalíciójának / Szövetségének ajánlásai daganatos betegeknek a COVID 19 járvány idejére:

https://egeszseghid.hu/az-europai-rakbetegek-szovetsegenek-ajanlasai-rakos-betegeknek-a-covid-19-jarvany-idejere/ 

Magyarország - Tájékoztató oldal a korona vírusról.

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében. Az alábbi honlapon hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén. Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Forráshely: https://koronavirus.gov.hu
Információs vonalak: 06 80 277 455 és 06 80 277 456
E-mail: koronavirus@bm.gov.hu

Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozatának ajánlása a COVID-19 ellátásrenddel kapcsolatban (visszavonásig érvényes) Forrás: https://kollegium.aeek.hu/Dokumentumok/Index  
ELJÁRÁSREND A 2020 évben azonosított korona vírussal kapcsolatban
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban  

COVID19 Kisokos 2020. - információs gyüjtemény
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/24880/koronavirus-kisokos 

2020-04-04

Prof. dr. Kásler Miklós ismételt tájékoztatást adott ki a daganatos betegek ellátásának eljárásrendjéről:

Onkológia és sugárterápia Tagozat ajánlása

https://rakliga.hu/blog/2020/04/04/daganatos-betegek-ellatasa-a-jarvany-idejen/


Kézfertőtlenítési tudnivalók 2020. 03.20.


Az igazán hatékony szereket (Hypo, klórmész, klóros víz, hidrogénperoxid, formalin, fenol (karbolsav)) nem használhatjuk rendszeresen, mert a bőrünkre is károsak.

A legtöbb kereskedelmi kézfertőtlenítőben alkohol van (etanol, propanol, izopropanol), amelyektől 70% közeli töménységben várható a maximális hatás.Sajnos a hatáshoz még ekkor is idő kell (akár 5 perc). Ennek az a fő oka, hogy a kezünkön a vírusok nem önmagukban tapadnak meg, hanem a beszáradt nyál/köpet belsejében, ami megvédi őket a fertőtlenítő szerektől. (A kézfertőtlenítők vizsgálatakor ezt sokszor nem veszik figyelembe!)

Sokkal egyszerűbb a kórokozókat kézmosással eltávolítani.

Ehhez bármilyen felületaktív anyagot (szappan, folyékony szappan, mosogatószer, ULTRA) használhatunk. Ezek micellaképződéssel oldják a vírusokat tartalmazó beszáradt szennyezést, amik így a vizes oldatba kerülnek, és leöblíthetők.

Továbbá a felületaktív anyagok (tehát az egyszerű szappan is) rendelkeznek vírusellenes hatással. A hírhedtté vált korona vírusnak lipidekből áll a külső köpenye, amelyet a szappan molekulák ugyanúgy felbontanak, ahogy a zsíros szennyezőket leoldják a kezünkről.

Tehát ha van rá lehetőségünk, akkor alapos kézmosás!

Ha nincs rá lehetőség, akkor 70% alkoholos kézfertőtlenítővel (vagy sima 70%-os alkohollal) kenjük be a kezünket, dörzsöljük össze, és papírzsebkendővel töröljük szárazra (így leoldottuk a szennyezők nagy részét), majd újra kenjük be, és hagyjuk pár perc alatt megszáradni.

Ami még szóba került: benzalkónium, és klórhexidin. Ez a két hatóanyag önmagában elsősorban baktériumellenes, de 60-70%-os alkolos oldatuk pl. Sterilium, Bradosept vírusok ellen is jó. Szintén a kézbe bedörzsölve, majd száradni hagyva hatékonyak.

Továbbá, a folyékony szappan “felturbózása” alkohollal: valószínűleg ez is növeli a hatást, de nincs rá kísérletes adatunk, hogy mennyivel.

Szerző: Dr. Bánhegyi Péter tudományos kutató, az Avicor Biotech munkatársa

Koronavírus (COVID-19) Amit a mellrákos betegeknek tudni kell 2020.04.07.

https://egeszseghid.hu/koronavirus-covid-19-amit-a-mellrakos-betegeknek-tudni-kell/

Forrás: https://www.breastcancer.org/about_us/press_room/news/coronavirus

Fordította: Jó Marianna

Lépések a koronavírus ellen – amiket egyénileg megtehetsz 2020.03.27.

https://egeszseghid.hu/lepesek-a-koronavirus-ellen-amiket-egyenileg-megtehetsz/