Emberközpontú alapellátás

A törvényben rögzíthető gyors diagnózisért, a legkorábbi első beavatkozásért!

Magyarországon a daganatos betegség gyanúja esetén a gyors kivizsgálás, ebben a formában valósul meg (részlet egy szakmai levélből, íródott 2018.szeptember 28-án az EMMI részéről:

2015. június 1. napját követően a rosszindulatú daganatos kórkép megalapozott klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles elvégezni. A szakorvosi betegvizsgálat során, amennyiben a kórelőzmény, klinikai státusz, releváns laboreltérések, egyéb képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a rosszindulatú daganatos kórkép klinikai megalapozott gyanúja merül fel, és a szakorvos CT vagy MRI vizsgálat elvégzését tartja indokoltnak, előzetesen egyeztetnie kell a vizsgálat 14 napon belüli időpontját. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő fokozott figyelemmel kíséri a jelentett ellátásokat, a 14 napos szabály betartását a beteg sorsa érdekében. A “14 napos szabály” alkalmazása a CT, MRI vizsgálatok esetében került bevezetésre, és az ahhoz szükséges szakorvosi beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles azt elvégezni a képalkotást végző szolgáltató.
Megjegyzésem: közösségekben, és a hozzám forduló, segítséget kérők visszajelzései alapján, a hosszú előjegyzésekkel járó időveszteség aggodalomra ad okot, pld. az emlődaganat saját észlelésének induló folyamatában. Ha háziorvoshoz fordulunk, a beutalót ugyan megkapjuk szakvizsgálatra, ám a szakvizsgálatra eljutáshoz hosszadalmas az időmúlás, ezzel időveszteség is történik. 

Az onkológiai szakvizsgálatok elvégzése után, szükségesnek ítélhető törvényben rögzíteni, hogy a diagnózistól számítva, legkésőbb hányadik napon kötelező a kezelések elkezdése, vagy a műtét elvégzése. Hálásan olvasom a cikk sorait, amiben 1 hét múlva már műtötték is a beteget, és törekedtek az egyetlen műtéttel megoldani a problémát. Valljuk be, az onkológus orvosok túlterheltsége már-már tarthatatlan! S az orvosnak is lehet felelőssége a rák elhanyagolódásában.
http://eletigenlok.hu/az-orvos-felelossege-a-rak-elhanyagolodasaban/

Az emberközpontú multidiszciplináris munkamódszerekért, a közösségi elltásokért, az innovatív, személyre szabott, komplex rehabilitációért, AZ EMBER VISSZAÉPÍTÉSÉÉRT!

A daganatossággal élő emberek korábban egészségesek voltak. Tán soha nem jutott eszükbe, hogy ő lesz a következő. A saját észlelésen alapuló váratlan rendellenességet észlelve, az ember az előjegyzések hosszúságával szembesül.  Az időmúlás, időveszteség rendkívül fontos tényező a kezelések korai kezdésével, a gyógyulás esélyeivel. Szükségesnek tartom áttekinteni a prevenció, a kockázat csökkentés érdekében az áttekintést, a jövő rehabilitációs lehetőségeit, és a helyi szinteken. Házhoz megy? Ezt talán nem, de a lakossághoz közelebb vinni jó esély, Mert nem elég túlélni, leépülni, utána VISSZA  IS KELL ÉPÍTENI ! BENNÜNKET

HOGYAN LEHETNE JOBB AZ ALAPELLÁTÁS AZ ONKOLÓGIAI BETEGEK SZEMPONTJÁBÓL?

2020. - Hogyan lehetne jobb az alapellátás, az onkológiai betegek szempontjából?
Igy! Magyarországon is erre az átalakító intézkedésekre van szükség, erőforrásokkal, új modellel, jogszabályi rendezéssel, megtalálva a magyar modelleket!
https://news.ubbcluj.ro/hu/hogyan-lehetne-javitani-a-daganattal-elo-paciensek-alapellatasat/

A fejlesztések során az Európai szakpolitikai dokumentumok fogalmazzák meg az emlődaganatossággal kapcsolatban szükséges Mell-Centrumok / EmlőUnit egységek létrehozását a tagországokban, ahol egy helyen történne a szűréstől kezdve minden betegút, folyamat, a minőségbiztosítással együtt. 

Magyarországon 2016-ban az Emlőrák konszenzus konferencián elfogadásra került az “Emlőrák: gondozás, rehabilitáció, pszichoonkológia” szakmai anyaga, ám a gyakorlatban nem működik! Ez nagyon nincs jól! http://huon.hu/2016/60/3/0258/0258a.pdf - A hiány helyzet ellenére, a”Hasznos tanácsok” menüpontban találunk tanácsokat a rehabilitációt is tartalmazó linkekkel, videókkal.

A továbblépés szükségességei, a kívánatos fejlesztésekkel:
A helyi szinten működő, integrált rák-rehabilitációs centrumokra lenne szükség, összehangolva az onkológia-az alapellátás,- és a Magyarországon még nem működő, de a túlélés szempontjából nélkülözhetetlen, integrált rák-rehabilitációs centrumok működését, ahová az onko-team mellett működő onko-rehabilitációs team által összeállított, személyre szabott rák-rehabilitációs tervvel indulhatna a páciens, a testi-lelki-szellemi felerősödése érdekében.