Kommunikációkért

A rákbetegség diagnózisa, a közlése, nehéz feladatot jelent az orvos számára is.
A diagnózis közlésekor a beteg - szinte - sokkot kap, fel sem fogja, amit mondanak neki. A betegek gyakran arra emlékeznek vissza, milyen borzalmas volt az orvos, aki embertelenül, kíméletlenül, rezzenéstelenül, szinte a betegre sem figyelve közölte a rákos állapotot. Tudjuk jól, milyen ez az állapot… Az orvosi diagnózis közlés tartalma, az empatikus közlés, a beteg érzelmi állapotára is figyelés, a sokkot kapott személy tovább segítése, rendkívül fontos a további úton.
Az elsődleges orvosi kommunikáció fontosságáról és sok más hasznosságról szól Bogdán Anna kutatási eredményeiből készült fantasztikus hanganyaga, amelyet jó szívvel ajánlok megismerni a rákbetegséget közlő, és az utunkban az orvosoknak is. 

Bizakodjunk abban, hogy Magyarországon is lendületet kap a kommunikációs tréningek kreditpontos választása a továbbképzéseken, az orvosok részéről.
A közlés, a reánk szánt idő, a mi “gyógyító, túlélési perceink” az orvosoknál.
Hálásan köszönöm Bogdán Anna, a “Babes- Bólyai Tudományegyetem” végzős pszichológiai szakos hallgató hozzájárulását, a kutatásaira épülve készült hanganyaga felhasználhatóságáért. Szálljon a szélrózsa minden irányába, az orvosi kommunikáció méltatott változásáért, és túlélésünkért!
Klikk a linkre, majd a kinyíló ablakban lefelé haladva, a kör alakú, benne nyilat mutató indító gombra:

Mit tehetünk mi érintettek, az orvosi kommunikációért?

Előre összeírt kérdésekkel érkezzünk, hogy tartalmas időt kapjunk.
Készüljünk fel az orvossal való találkozásra, ami segíthet a maximumot kihozni az orvossal való konzultációból. A kiadványt az AIPM, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete készítette. Az Egészséghíd - összefogás a mellrák ellen egyesület weboldaláról tölthető le, innen: https://egeszseghid.hu/felkeszules-az-orvossal-valo-talalkozasra-aipm/  


Hogyan kommunikáljanak a barátok, ismerősök, hozzátartozók a küzdő úton lévővel, a gyógyulóval, és tünetmentessel? Hogyan ne ártsunk szavainkkal? A “kommunikációs kör” üzenete, a körben lévők szerepével:

kommunikációs javaslatok. http://pafhungary.hu/blog/66-hogyan-ne-artsunk-a-szavainkkal.html