Katalizátor

Szeretném elérni - a magyarországi daganatosokat segítő nonprofit szerveket, a betegeket, hozzátartozóikat, túlélőket, stakeholdereket, a lakosságot, a daganatos megbetegedések csökkentéséért cselekvők összességét annak érdekében, hogy készüljön, egy nemzeti /magyarországi / rák-elleni fellépéséről szóló nyilatkozat, amit minden szervezeti képviselő, és döntéselőkészítői, döntéshozatali szinten lévő aláír, a támogatói szándéka, akarata kifejezéseként.

A magyarországi változások katalizátora is lehet. “Az európai rákos betegek törvényjavaslata”, amely felsorolja mindazokat a szükségleteket, elvárásokat, jogok gondolatát, amely minden daganatossággal diagnosztizált személyt megillet a diagnózis közlésének pillanatától, a kezelési betegúton, a kezelések után, és az életvégi ellátásig bezárólag.
Forráshely: https://ecpc.org/wp-content/uploads/2019/08/ecpc-european-cancer-patients-bill-of-rights-2.pdf

2019-ben, a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében kormány szintre emelkedett az új Rák-elleni Program.

Ne a nemek miértjét, hanem az igenek hogyanját keressük! Interjú Prof. Dr. Polgár Csaba OOI-főigazgatóval

http://eletigenlok.hu/kormanyprogram-a-nemzeti-rakellenes-program/

Az interjút Vajda Márta készítette, „A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi alapítvány” igazgatója. (2020.)

A riport végén is megtaláljuk a 2020. szeptember 3-4-ére tervezett ígéretes konferencia linkjét: http://rakelleneskonferencia.hu/ - és a teljes programot. A szervezők a covid miatt a konferenciát 2021-re halasztották, részletek a szervezői weboldalon ismerhetők meg.   

Hiteles személy vagyok, mert végigmentem egy rákos úton, annak minden szakaszával.  Túlélőként, 7 éves tünetmentesként, saját bőrömön tapasztalom az aktív kezelések alatti, és utáni hiányosságokat.

Célszerűnek, és szükségesnek tartom a Nemzeti Betegfórum tagozataival, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és illetékes szakmai gréniumaival, majd Parlamenti döntéshozói szinten foglalkozni, áttekinteni, az érdekeltekkel átbeszélni a „Nemzeti Egészségügyi Intézményrendszer és az egyes betegségekhez köthető  Civil Szervezetek és Szerveződések középtávú fejlesztési koordinációs PROGRAMJA”-Ajánlás-tervezetet, amelyet Pdf. formában itt ismerhet meg a döntéshozói célcsoport: Parlamenti_donteshozoknak_CIVILPROGRAM_Tervezet.pdf

A kormány,  a hatóságok, az intézmények számára kell egy kapcsolódási pont. Kapcsolódási pontként tekinthető az Európai Bizottság által 2020. február 4-én közzétett Európai Rák-leküzdési Terv, amelyet a tagországokkal közösen terveznek megvalósítani.
További kapcsolódási pontnak tekinthető a 2019-ben, a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében kormány szintre emelkedett új Rák-elleni Program, a 2020. szeptember 3-4-én “A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” által szervezett, közelgő konferencia is. Fontos része a programban a civil szervezetek bevonása, a forráskeresések megtalálása is. 

A döntés felelősséggel jár, és cselekvésekkel. Kívánom, hogy az Ajánlás-tervezet kellő fogadtatásra, átgondolásra, és cselekvés táptalajra találjon. 

Mottóm: “Ha magamért cselekszem, sok ezer sorstársamért és betegért, gyógyulásáért, jobblétéért, és hozzátartozóiért, barátaikért cselekszem!”