Mellrák túlélhetőségért

A rákbetegségek közül a mellrák az, amelyiket - egyes felfogások szerint - megelőzni nem lehet, csupán a bekövetkezés kockázatát csökkenteni. Az életed a tét! Ha időben kapcsolsz, csökkenthető az emlődaganat kockázata. Hogyan? Megtudhatjuk itt is:

https://nlc.hu/egeszseg/20181018/mellrak-szurovizsgalat/ (2018-as cikk, de mindig igaz marad.)

2015 - 2019 között az Európai összefogás a mellrák ellen! (ECIBC) program keretében 60 ECIBC mell ajánlás készült el a tagországok felé, amelyek magyarországi áttekintése, adaptációs lehetőségeinek munkálatait célszerű elvégezni. Az előzményeket, és kapcsolódó információitérdeklődés esetén olvashatjuk itt:

Hargitai Márta 2020. - a Mellrák túlélhetőségéért Pdf.

Az emlődaganat nem egy szerv betegsége, hanem egy embertársunké. (2020.02.04.)
https://egeszseghid.hu/az-emlorak-nem-egy-szerv-betegsege-hanem-egy-embertarsunke/ 

Napjainkban már nem lenne szabad senkinek emlődaganatba belehalni! A  nőket már 20 éves kortól fel kell(ene) készíteni, mit tehetnek a kockázat csökkentésért, az életmóddal, a táplálkozással, az önvizsgálattal, a családtervezés szabályozásakor a fogamzásgátlók fogyasztására vonatkozó ismeretek megszerzésével, családi tumorossági előfordulás/halmozódás esetén az alapellátóknál (ha van) genetikai örökletességre vonatkozó tanácsadáson megjelenéssel, anyagi lehetőség esetén privát genetikai tanácsadás igénybevételével, a dens emlőnk ismeretével, a cisztás emlő, a jóindulatú daganatos emlő esetén a szakorvosi javaslat megtartásával, a havonként végzett önvizsgálattal, a rendellenességek ismeretével, s ha észlelünk rendellenességet, valami szokatlant, bármit, ami addig nem volt,  ne halogassuk a háziorvostól egy emlővizsgálatra beutaló kérését. Egy élete van mindnyájunknak, s csak egyszer élünk benne.  

A nők és a beutaló orvosok tájékoztatására készült a friss EUSOBI ajánlás, amit minden nőnek, és beutaló orvosnak ismernie kellene. Ennek érdekében közzéteszem a weboldalamon is, a Magyarországi Háziorvosok Szövetségén keresztül, a praktizáló háziorvosokhoz is szükség lenne eljuttatni. 

Emlő ultrahang: ajánlások a nők és beutaló orvosok tájékoztatására az Európai Emlőradiológiai Társaságtól (European Society of Breast Imaging – EUSOBI)

https://egeszseghid.hu/emloultrahang-eusobi/

Lelki támasz áttétes emlődaganatos betegeknek – Köszönet Brjeska Dóra újságíró sorstársunknak, aki segít az áttétesekhez eljuttatni üzeneteivel is. Jó szívvel ajánlom Dóri blogját olvasni, nagyon sok hasznos információhoz jut az olvasó. Könnyed, sajátos humoros nyelvezetével olvasmányos, kifejezetten hasznos blog írásokat olvashatunk tőle. Brjeska Dóri volt az első, aki az Egészséghíd – Összefogás a mellrákellen egyesület által alapított Körtvélyesi Éva díjat megkapta 2018-ban, újságírói tevékenységével, és az emlődaganatról szóló, rendkívül hasznos publikációival.


Az aktív kezelések után, az emlődaganatossággal érintettek körében sokaknál következik a hormonterápia. Sokan tapasztalják a hormon hízlaló hatását, még az étkezési szokások kedvezőbb átalakítása mellett is. Itt olvashatunk a hízásnak indulók, vagy előtte állóknak készült remek weboldalon, hasznájuk saját érdekünkben!
https://fulesodu.cafeblog.hu/2019/11/10/fogyokuras-kisokos-hasznos-tanacsok-otletek-az-egeszseges-fogyashoz
A hízás számos nehézséget okozhat, és zsírmáj kialakulását is okozhatja, ami újabb teendőket igényel. 


Az áttéttel élő emlődaganatosok számára:

Az új barátunk – EmotionSpace | Füles Odú

Te jó ég!!! Véééégre!!! Már nagyon, nagyon, nagyon, nagyon... régóta várom, hogy megmutathassak valamit, amin borzasztó sokat dolgoztunk, hogy ti...

fulesodu.cafeblog.hu 

https://fulesodu.cafeblog.hu/2018/10/03/az-uj-baratunk-emotionspace/

Elkészült egy olyan weboldal, amely az áttétes emlődaganattal élőknek szeretne segítséget, információt nyújtani, hogy jobban eligazodjanak a betegségükben. Ajánlom olvasgatásra ezt a weboldalt:
Melletted Állunk: Minden Nap Értékes Weboldal
Aki elakad, szívesen segít az “Egészséghíd - Összefogás a mellrák ellen egyesület” is, itt lehet tőlük segítséget kérni:  https://egeszseghid.hu/melletted-allunk-hasznos-weboldal-attetes-betegseggel-elok-szamara/ 

Az emlődaganat túlélhetősége érdekében számos teendő van. A helyzet tovább nem tartható, lépni kell! MOST!