Tudatosságért

Egyetemleges rákgyógyító termékek?!

Rohadt dolognak tartom, hogy egyesek kihasználják a betegek gyógyulni akarását, és megvetetik velük a hatástalan termékeket.
Ezek a "táplálékkiegészítő" kiskapun kerülnek forgalomba, ahol is nem szükséges bizonyítani a hatékonyságot.

Ezen kívül nem állítják, hogy a termékük gyógyítana bármit is, hanem a termék SEGÍTHET a gyógyulásban. (Bármi SEGÍTHET a gyógyulásban, egy pohár víz is). Bizton állítom, hogy az ÖSSZES "alternatív" gyógyszert vizsgálta már több gyógyszergyár is, és ha értékelhető hatás lett volna, akkor elindulnak azon a nyomon.

Ha valakinek mégis "használt" valamelyik, annak több oka lehet. Az egyik a kőleves-szindróma; bármi "hat", ha az adekvát kezelés mellett szedjük. Tehát ha valaki kapja a kemót, és attól csökken a tumor mérete, az a kemónak tulajdonítható, és nem a mellette szedett csodaszernek. A csodaszer hatékonyságát kemó nélküli betegcsoportban lehet vizsgálni. A gyógyszerkutatásban így is teszik; az egyik csoport (egér) nem kap kezelést (negatív kontroll), a másik egy ismert, jó hatékonyságú gyógyszert (pozitív k.), a harmadik a kérdéses új vegyületet; majd a harmadik csoport eredményeit viszonyítják az első kettőhöz.
Innen persze még messze van a gyógyszer, de ez az alapelv; természetesen embereknél nem lehet kívánni, hogy valaki ne kapja meg az ismert legjobb kezelést.

Még egy gondolat, a rák megelőzésre. Erre sincsenek csodaszerek. A legjobb megelőzés, ha a rákkeltő hatásokat igyekezzük elkerülni, és emellett rendszeresen vizsgáljuk magunkat, hogy ha mégis van valami, akkor azt minél hamarabb "elkapjuk".


Hogy mi rákkeltő az egy darabig egyértelmű (dohányzás, alkohol, elhízás, zsírban gazdag, rostban szegény étrend, sok vegyszer, stb.), aztán innentől nehezebb a helyzet; időről időre mindenről felmerül, hogy rákkeltő - ami persze nem igaz, viszont nehéz ezeknek utána menni... Kb. ennyi.
Ha felmerül a témával kapcsolatos kérdés, szívesen válaszolok - ha tudok.

Budapest, 2018.06.10.
Szerző: Dr. Bánhegyi Péter PhD vezető gyógyszerkutató

Megjelent a "Mell-véd közösség az emlődaganatosokért" Facebook közösségi oldalon, ismételt publikációhoz a szerző hozzájárult.