A Rákgyakorlat Európai Kódexe 2021-05-23

Azokat a betegjogokat tartalmazza, amely minden daganatossággal érintett betegnek joga, ezért hasznos ismernie. Ezek érvényesülése azzal valósul meg, ha utunkat járva folyamatosan kérdezzük, akkor is, ha az orvosok nekünk nem említik. Ezek a jogok a következők:
1. EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS: Egyenlő hozzáférés a megfizethető és optimális rákkezelési szolgáltatásokhoz, ideértve a második szakvéleményhez való jogot is.
2. TÁJÉKOZTATÁS: Információkat igényeljen és kapjon a betegségéről és kezeléséről az orvosi csapattól és más megbízható forrástól, ideértve a betegképviseleti és szakmai szervezeteket is.
3. MINŐSÉG, SZAKÉRTELEM ÉS EREDMÉNYEK: Információhoz az ellátás minőségéről és biztonságáról, a szakértelem szintjéről,illetve az Ön ráktípusával kapcsolatban elért eredményekről abban a központban, ahol Önt kezelik.
4. MULTIDISZCIPLINÁRIS ONKOLÓGIAI ELLÁTÁS: Szakképesített multidiszciplináris onkológiai ellátáshoz,ideális esetben az onko-team, illetve a rákkezelési hálózat részeként.
5. MEGOSZTOTT DÖNTÉSHOZATAL: Részt venni az orvosi csapattal a közös döntéshozatalban az onkológiai kezelés és ellátás minden kérdéséről.
6. KUTATÁS ÉS INNOVÁCIÓ: Tájékozódjon az Ön számára releváns, folyamatban lévő kutatásokról, valamint a részvétellel kapcsolatos alkalmasságáról és jogosultságáról.
7. ÉLETMINŐSÉG: Megbeszélje prioritásait és preferenciáit az orvosi csapattal, a lehető legjobb életminőség elérése érdekében.
8. SZUPPORTÍV ÉS PALLIATÍV ELLÁTÁS: Optimális támogató, illetve adott esetben palliatív ellátásban részesülni, a daganatos betegség bármely szakaszában.
9. TÚLÉLÉS ÉS REHABILITÁCIÓ:Beszélni az orvosi csapattal a túlélésről és a rehabilitációról, illetve az egyértelmű, irányított és elérhető túlélési és a rehabilitációs tervhez.
10. REINTEGRÁCIÓ:Teljes mértékben visszailleszkedni a társadalomba, illetve hogy védve legyen a daganatos megbélyegzéstől és megkülönböztetéstől, hogy amennyire csak lehetséges, visszatérhessen a megszokott életéhez.

Forráshely: A magyar nyelv kiválasztása itt a link oldalon belül:
https://www.europeancancer.org/2-standard/68-european-code-of-cancer-practice-translations-resources
Frissítés: 2021.05.15.
Hang anyag, tájékoztató itt:
https://www.facebook.com/watch/?v=2414035175574217https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/cancer_huhttps://www.facebook.com/watch/?v=2414035175574217https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/cancer_hu
Köszönjük Prof. Dr. Dégi László Csabának a magyar nyelvű tájékoztatókat, cselekvéseket!

(Frissítve: 2021.05.23.)