Hogyan ne ártsunk szavainkkal? 2021-10-02


    Kínom az van bőven, minden nap, de panaszkodni nem szeretek, nem ilyennek születtem. Az elmúlt 8 év alatt sokat tanultam, és kezdettől fogva saját magam menedzselem az aktív kezelés utáni rehabilitációmat is, mert Magyarországon nincs, szemben más fejlettebb országokéval.
Kínjaim - akaratlanul is - gyakran kiülnek járásomra, arcomra, szemem csillogására.
Vannak, akik legyintenek: ...
Óh! Túléled, nem kell panaszkodni, a nővérem is ez volt, és még 22 évet élt!
Mások az anyósuk 17 éves túlélő esetével biztattak, biztatnak, mondván, egy kiújulás vitte csak el...

Nem is válaszolok az ilyen példálózó esetekre, de bíztatom magamat, hogy oké, akkor van még pár évem, ha addig egy erősebb szívritmusból eredő strok el nem visz.

   Néha elmondom, hogyan érzek, mit érzek, és mit nem tudok már elvégezni, vagy éppen sokkal lassabban, mint 9-15 évvel ezelőtt, de nem érti, nem emlékezik, vagy nem akarja tudomásul venni, amit mondok. Folyton ismételgetni pedig teljesen feleslegesnek érzem, főleg, ha már 10-szer elmondtam válaszomat, és még mindig nem érti, és ez nekem piszok rosszul esik. Aztán ha közömbös hangon, röviden válaszolok, nem érti, miért sértődtem meg. Nem sértődtem meg, csak nem vagyunk azonos hullámhosszon, és fárasztó 8 éven át ugyanazt elmondani annak/azoknak, akik nem akarják megérteni, amit mondok.
Aztán rájöttem, másként jár az agyunk.

   Vannak jó szándékú emberek, akik segítenének a daganatossággal érintetteknek, túlélőknek, utóhatásokkal / komorbiditásokkal küszködőknek. Nem értik, miért nem fogadja el a segítő szándékát a másik, a túlélő.

  A megértéshez a "Koncentrikus körök" megismerése vezet, ajánlom jó szívvel minden segíteni szándékozónak, aki nem érti, miért nem tud segíteni, pedig szeretne.
 

   Beugrott a Koncentrikus körök elmélete! Megvizsgáltam gondolatban, akik flegmán bátorítanak a túlélésre, a koncentrikus körökben tőlem nagyon távol foglalnak helyet.

   S ahogy erre a felismerésre jutottam, ismerve a koncentrikus körök elméletének lényegét, teljesen megnyugodtam, nem bennem vagy őbenne van a hiba, csupán fogalmuk sincs a körös távolságokról, és a kifelé, vagy befelé beszélés lényegéről.

Felfrissítem a lényeget! A koncentrikus körökben elhelyezkedésünkben van a válasz.

Tartsd észben, hogy bármit mondhatsz, amit szeretnél, csak várd meg, amíg ezt olyasvalakinek tudod elmondani, aki nálad nagyobb körben helyezkedik el.

És ne aggódj. Te is sorra kerülsz majd a kör közepén, ebben biztos lehetsz!
https://www.schulmann.hu/istvan/a-koncentrikus-korok-elmelete-ring-theory/

Jó egészséget mindenkinek!

2021. 10. 01.